АПЕЛАТИВЕН СЪД - Пловдив

 

 

Празничен концерт - Фоторепортаж

 
     
   
     
  ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ И ПОДАРЪЦИ
получени по повод 20 години от възстановяване дейността на Апелативен съд - Пловдив
     
  20-годишен юбилей отбелязва Апелативен съд-Пловдив
     

Отбелязаха 20-годишния юбилей на апелативния съд в Пловдив
     

Апелативен съд – Пловдив празнува 20-годишен юбилей
     

Апелативният съд отпразнува 20 годишен юбилей
     

Над 500 съдии пяха "Многая лета" по случай 20 години Апелативен съд - Пловдив
   
   

23.04.2018 г. 

Апелативен съд – Пловдив празнува 20-годишен юбилей, над 500 съдии и гости пяха „Многая лета” в Дома на културата


Апелативният съд в Пловдив отбеляза 20-годишния си юбилей с празничен концерт в Дома на културата „Борис Христов“. Над 500 съдии и съдебни служители от шестте окръжни и 27 районни съдилища от апелативния район и специални гости от цялата страна уважиха тържеството. Министърът на правосъдието г-жа Цецка Цачева прати поздравителен адрес. Тя посочи, че „съдиите от Апелативния район са заели своето достойно място в историята на правораздаването у нас и не веднъж са доказвали в годините на прехода, че са в състояние да отговорят на високите изисквания за качествено правораздаване“. Представляващият Висшия съдебен съвет г-н Боян Магдалинчев поздрави магистратите с юбилея и от сцената прикани всички гости да станат прави, за да уважат празника и успехите на пловдивските магистрати. Сред гостите на тържеството бяха председателят на ВКС Лозан Панов, членове на Висшия съдебен съвет, главния прокурор Сотир Цацаров, председатели на останалите апелативни съдилища в страната, съдии от другите съдилища в Пловдив, прокурори от апелативния район. Специални гости на юбилея бяха първите председатели на Апелативен съд в Пловдив Здравко Киров и Радка Петрова. На тържеството присъстваха ръководителите на Пловдивската адвокатска колегия, както и много адвокати.
Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова приветства гостите с добре дошли и честити 20-годишния юбилей на колегите си. Заедно с директорката на Националната търговска гимназия Славейка Иванова обявиха, че е сключено Споразумение за сътрудничество между съда и училището. Ученици от гимназията ще могат да карат своя стаж в Пловдивския съд. Това споразумение е във връзка с откриването през следващата учебна година на нова специалност „Съдебна администрация“ в гимназията, която ще подготвя кадри за съда.
Деца от дом „Мария Луиза“ трогнаха магистратите с подготвения от тях специален подарък. От дълги години между съда и дома има изградено сътрудничество, а децата гостуват в Съдебната палата с благотворителни базари и участват в инициативата „Час на класа. Съдът отблизо“.
На тържеството беше представен герба на Апелативен съд – Пловдив, изработен от възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство под ръководството на преподавателя по хералдика главен асистент д-р Стоян Антонов. Студенти от катедрата по „Приложни изкуства“ в АМТИИ с ръководител доц. д-р Никола Лаутлиев проведоха час по репортажна фотография по време на тържеството и техните снимки ще бъдат публикувани на сайта на Апелативен съд.
Децата от хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева бяха аплодирани от гостите на тържеството. Възхищение предизвикаха изпълненията на ансамбъл „Тракия“. Концертът приключи с изпълнение на „Многая лета“, което изправи гостите на крака.

     
               
     
               
     
     
     

Председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова: Най-справедливите присъди са тези, които се оспорват от всички
     
     

Над 2200 дела са разгледани от Апелативен съд – Пловдив през 2017
     

Над 2200 дела са разгледани от Апелативен съд – Пловдив през 2017 г.
     

Пловдивските съдии - сред най-натоварените в БГ
     

Над 2200 дела са разгледани от Апелативен съд-Пловдив през 2017 г., повечето от тях приключват в 3-месечен срок
   

18.04.2018 г. 

Над 2200 дела са разгледани от Апелативен съд – Пловдив през 2017 г...


Съдиите от Пловдивския апелативен район са сред най-натоварените в страната. Въпреки това почти 90 на сто от делата приключват в 3-месечен срок и същият процент се потвърждават от Върховния касационен съд. Две-трети от постъпилите дела са граждански, търговски и фирмени. Образуваните наказателни дела през изминалата година са над 700.
Тези данни бяха изнесени от Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив, в отчетния й доклад за 2017 г. по време на общо събрание на съдиите, което съвпадна и с 20-годишния юбилей от възстановяването на съда. Тя посочи, че въпреки че магистратите са сред най-натоварените в страната, това не се е отразило на качественото правораздаване.
Апелативен съд – Пловдив е сред най-натоварените съдилища в страната, каза още председателят Магдалина Иванова. „През отчетния период съдът е работил с намален състав на съдиите – 3 незаети съдийски щата, частично попълвани с командироване на съдии. Действителната натовареност на съдиите остава висока и при сравнението с общите данни за апелативните съдилища в страната Апелативен съд – Пловдив запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, каза в доклада си Магдалина Иванова.
Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 7,91, а по отношение на свършените дела е 6,94.
През 2017 г. общият брой на постъпилите дела в Апелативен съд – Пловдив е 2218 бр. От тях 711 бр. са били наказателни, а 1507 бр. – граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2017 г. са в общ размер 2516 бр. Този сбор е от постъпленията, заварените производства и върнати от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия. За цялата календарна година съдиите от Апелативен съд – Пловдив са свършили общо 2235 бр. дела. От тях 86 % (1918 бр.) са приключили в срок до 3 месеца от образуването им.
По време на общото събрание бе отчетена и дейността на шестте окръжни съдилища от съдебния район на Апелативен съд – Пловдив. Обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната. Действителната средно месечна натовареност по показателя дела за разглеждане в окръжните съдилища е, както следва: Окръжен съд – Пловдив – 12,28, Окръжен съд – Пазарджик – 9,38, Окръжен съд – Стара Загора – 12,04, Окръжен съд – Хасково – 9,53, Окръжен съд – Смолян – 8,00 и Окръжен съд – Кърджали – 5,64.

     
     
     

Само за час: Пловдивски ученици осъдиха жесток убиец
     

Ученици съдиха убиец в пловдивския Апелативния съд
     

Ученици от Търговската разследваха убийство
     

Ученици станаха съдии за час
     

Ученици от Националната търговска гимназия станаха съдии за един час
   

17.04.2018 г. 

Ученици от Националната търговска гимназия станаха съдии за един час  


Ученици от Националната търговска гимназия – Пловдив, от ХI „в“, гостуваха на Апелативния съд по повод 20-годишния юбилей от възстановяването му. За малко повече от час емблематичната зала №1, в която се провеждат знакови съдебни дела, се превърна в класна стая за учениците.
За първи път в четиригодишната история на инициативата „Час на класа. Съдът отблизо“ учениците сами трябваше да избират върху какъв казус да бъде възстановката на съдебния процес. Те решиха да разиграят реален случай за убийство, разглеждан от пловдивските съдии. До тежкия инцидент се стига след ожесточен спор между двама младежи на пейка в парка, който приключва със смъртоносни удари с нож. Извършителят е арестуван по описанието на жертвата пред полицията. Учениците се включиха в разпознаване на „нападателя“. След това петима единадесетокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на възстановката на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“. Единадесетокласниците се справиха блестящо с трудния казус.
С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от областно звено „Съдебна охрана“ към Министерството на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица.
„На децата им беше интересно, защото станаха активни участници в процеса, влязоха в роли и получиха ново разбиране за нещата. Насочихме се към този клас, след като преподавателката им по право Валерия Стаматова сподели, че у тях е назряла идеята сами да разиграят съдебен процес. Това, че дойдоха в реална среда в Съдебната палата, ще им бъде полезно, защото целта ни е да свързваме теорията с практиката“, заяви директорката на Националната търговска гимназия Славейка Иванова, която придружаваше учениците.
Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив награди с грамота всеки от десетокласниците. Тя ги поздрави за отличното представяне и им пожела тези, които са се насочили към професията на юриста, да сбъднат мечтата си.

     
     

Апелативният съд в Пловдив чества 20 години от възстановяването си
     

Отворени врати в съда в Деня на българската конституция и юриста и на съдебния служител
     

Ден на отворените врати се проведе в Съдебната палата
     

Ученици от пловдивски гимназии облякоха тоги и взеха участие различни инициативи в Съдебната палата по повод Деня на конституцията
     

Отворени врати в съда в Деня на българската конституция и юриста и на съдебния служител
   

16.04.2018 г. 

Ден на отворените врати в Съдебна палата - Пловдив  


Ден на отворените врати се проведе днес в Съдебната палата в Пловдив. Инициативата е по повод Деня на българската конституция и юриста и съдебния служител и се осъществи съвместно от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Специални гости на магистратите бяха ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.
„Тази година е специална за нас, защото се навършват 20 години от възстановяването от Апелативен съд – Пловдив, през седмицата ще се проведат още няколко инициативи по повод юбилея“, каза г-жа Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив. Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив, и Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив, също приветстваха гостите и разказаха за работата на магистратите.
На специално изнесен пункт във фоайето на Съдебната палата ученици от Националната търговска гимназия, които проведоха производствената си практика в Районния съд, правиха справки по дела на граждани. Учениците от XII-б клас, специалност, „Бизнес администрация“, се справиха отлично със задачата. Техните съученички Валя Тотева и Стефани Атанасова разказаха пред гостите впечатленията си от проведената практика в съда.
Единадесетокласници от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ участваха във възстановка на съдебен процес по действителен случай. Те облякоха тоги и влязоха в ролята на съдебен състав, прокурор и адвокати в емблематичната зала №1 на Апелативния съд, където се разглеждат знакови съдебни дела. Ученици заеха местата на подсъдимия, свидетелите, експертите.
За първи път в ролята на съдебни секретари влязоха ученици от Националната търговска гимназия, които водиха протокола от заседанието. На финала на възстановката всички ръкопляскаха на Емилия Сергиева и Кристиян Бойков за професионално водения протокол.
Възстановката на съдебния процес бе по действителен казус, решаван от пловдивските магистрати. Срещу младеж е повдигнато обвинение в държане и разпространение на марихуана. Той е арестуван от полицаи, малко след като продал дрога на студентка. Преди ареста успял да погълне част от наркотика, а в автомобила му е намерена електронна везна.
Учениците наложиха на „подсъдимия“ наказание от три години лишаване от свобода, като отложиха изпълнението на наказанието за срок от пет години и му наложиха глоба в размер на 9000 лева глоба. „Председателят“ на състава – единадесетокласничката от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ Мариела Личева, произнесе „присъдата“. „Искам да следвам право и затова се заинтересувах от възстановката. Беше останало само едно свободно място за председател на съдебния състав, все едно ме е чакало. Мисля, че тази професия е много отговорна, защото се решават човешки съдби, но в същото време е и много интересна. По принцип в България е незаконно притежаването на марихуана, така че е логично да има тежки наказания за това престъпление, а това не се знае от много млади хора“, сподели Мариела Личева. Ако осъществи мечтата си да завърши право и да стане съдия, тя ще бъде първата юристка във фамилията.
На финала всички ученици получиха грамоти за участието си във възстановка на съдебен процес по време на Деня на отворените врати. Административните ръководители на трите съдилища пожелаха на младите хора успехи и ги увериха, че ще ги посрещнат с радост в Съдебната палата отново, ако в бъдеще се насочат към юридическа професия.
Провеждането на Деня на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

                     
       
       
   

16.04.2018 г. 

Деня на конституцията и 20-годишнината от възстановяването на Апелативния съд  


Председателят на Апелативен съд Магдалина Иванова пред Радио Пловдив по случай Деня на юриста: Правораздавателната дейност е ефективна, въпреки проблемите

 

   

16.04.2018 г. 

Ден на отворените врати в Съдебна палата - Пловдив 


Ден на отворените врати ще се проведе на 16.04.2018 г. от 10.30 часа в зала №1 на Апелативен съд – Пловдив. Инициативата се осъществява от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Поводът е Денят на българската конституция и юриста и на съдебния служител. На 16 април 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция и датата е обявена за професионален празник на българските юристи. Тази година се навършват 20 години от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив, което прави празника двоен.
Специални гости на магистратите ще бъдат ученици от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.
Провеждането на Деня на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

   

04.04.2018 г. 

Алея с чинари за 20-годишнината на Апелативен съд – Пловдив 


Алея с чинари по повод 20-годишнината от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив засадиха магистрати и служители. Горичката е част от разширението на парк „Лаута“ в близост до блок 258 в ЖР „Тракия“. Това е първата от поредицата инициативи за юбилея на съда, който ще бъде отбелязан тържествено в края на април. Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров поздрави съдиите и служителите за идеята за залесяване на терена. „Дадохме своя принос за това Пловдив да стане по-зелен град“, каза Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив. Магистратите имат идея да обозначат по специален начин 26-те чинара, засадени на терена, който след време ще се превърне в парк с детски и спортни площадки.

                     

Засадиха алея с чинари за юбилея на Апелативния съд

Магистрати от апелативния съд в Пловдив засадиха 26 чинара
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

начало